Jeg har gået til Kumon i tre måneder nu og er meget glad for, at jeg begyndte som treårig.

2023-05-16

t f B! P L

Min søn startede Kumon som treårig, og der er gået tre måneder. Indtil videre gør han gode fremskridt uden nogen større stress.

Bortset fra Baby Kumon er tre år nok den mindste alder for at starte Kumon i mange klasseværelser. Så denne gang vil jeg gerne forklare, hvordan det går, og hvordan barnet udvikler sig i de første tre måneder med Kumon, og give en reference til dem, der planlægger at starte med Kumon, og til familier, der også startede Kumon i den tidlige barndom.

Forhåbninger, før jeg begyndte på Kumon

I min familie ønskede vi, at vores børn skulle lære Kumon i tre fag: japansk, aritmetik og engelsk. Jeg havde store forventninger til, at Kumon ville have en stor effekt på indlæringen i alle fagene.

Når jeg ser tilbage på mine egne erfaringer, mente jeg også, at det ikke var nogen fordel at tilføje flere fag midt i skoleåret. Jeg startede med japansk og matematik og derefter engelsk, men jeg var ikke villig til at arbejde hårdt med engelsk på grundskoleniveau, når japansk og matematik allerede var nået op på gymnasieniveau.

Derfor fortalte vi dem allerede fra prøveklassen, at vi ønskede, at de skulle lære alle tre fag. Der var dog en uventet begrænsning ved at starte Kumon fra den tidlige barndom.

Engelsk og regning kunne ikke startes fra starten af indskrivningen.

I Kumon er materialets progression repræsenteret ved bogstaver i alfabetet. Jeg startede Kumon i 5. klasse, så jeg husker, at mine første Kumon-materialer var D-materialer (svarende til 4. klasse).

I Kumon er alfabetet for det allerførste materiale imidlertid forskelligt for hvert fag.

Udgangspunktet er japansk i forgrunden, mens 8A-materialet starter med at spille en sang, og løsningen af trykte opgaver kommer langt senere. Derfor kan lærerne anbefale, at du ikke begynder med matematik eller engelsk, når dit barn stadig er meget lille.

Det er rigtigt, at det kan være svært at introducere dem til engelsk og matematik på et tidspunkt, hvor de endnu ikke kan tale. Jeg var enig i denne forklaring og besluttede at begynde at lære japansk derhjemme.

Hvornår skal man så begynde med matematik og engelsk? Der synes ikke at være nogen streng beslutning, men vi fik at vide, at vi ville blive kontaktet, når de havde nået 6A i matematik og 2A i japansk på engelsk. I min familie blev det foreslået, at vi skulle begynde med prøve matematik, når børnene havde opnået 6A i japansk.

Der er meget forskellige holdninger til, hvordan man skal tænke om engelskundervisning, især i de tidlige år. Men hvis man starter Kumon i en tidlig alder, behøver man ikke nødvendigvis at tage stilling til sin holdning til engelskundervisning på indskrivningstidspunktet.

Jeg fandt ud af, at der findes ZunZun-undervisningsmaterialer.

En anden ting, som jeg ikke vidste, før jeg startede Kumon, var eksistensen af Zun Zun-materialet.

Zun-Zun er et materiale til at øve håndskrift, og det forklares nærmere nedenfor. Før de rent faktisk skriver bogstaver og tal, øver eleverne sig i selv at tegne linjerne korrekt.

Gennemgang af effektiviteten af Kumon Zun Zun! Det gør mere end blot at forbedre din håndskrift.

ZunZun er tilgængelig fra Z1 til Z3, men efter ca. to måneder er udskrifterne ikke længere tilgængelige. Klasselæreren vil sandsynligvis give dig det som en mulighed afhængigt af dit behov. Det er ikke ofte, at vi har mulighed for at øve håndskriftfærdigheder på en formel måde, men evnen til at skrive bogstaver hurtigt og præcist er en færdighed, der ikke er begrænset til Kumon, og som ikke må undervurderes, når man tager noter fra tavlen i skole- eller efterskoleklasser. Faktisk var jeg positivt overrasket over at opdage, at jeg blev meget bedre til at skrive linjer, selv på kort tid.

Fremskridtsrapport efter at have fået dem til at lære japansk og aritmetik

Indtil nu har jeg forklaret de områder, der var anderledes end det, jeg havde forventet, inden jeg begyndte på Kumon. På nuværende tidspunkt er han i gang med japansk og regning, men der var områder, hvor det var let at gøre jævne fremskridt, og områder, hvor det var let at gå i stå i hvert fag. Herfra vil jeg skrive om mine indtryk af den faktiske Kumon-oplevelse.

Sætninger med tre ord på japansk var et fastlåst punkt

I japansk var sætningerne med tre ord et vanskeligt punkt. Mit barn var en dreng og havde en tendens til at være lidt langsom med ord, men jeg synes alligevel, at han havde mange ord i treårsalderen. Han lærte også ret let sætninger med to ord.

Men sætninger med tre ord var ikke så lette at komme til. Det skyldes nok, at når jeg taler med mine børn, har jeg ikke så ofte mulighed for at tale i sætninger på tre eller flere ord. Det er ikke let at sige: "Æblet er lækkert", men det er heller ikke let at tale med dem og sige: "Det røde æble er lækkert". Det er et område, hvor det er ret nemt at gå i stå, hvis man begynder Kumon i treårsalderen.

Identifikation af 1 til 10 som en blokering i aritmetik

I aritmetik syntes det at være svært for børnene at genkende 1 til 10 korrekt, og de var i stand til at tælle fra 1 til 10 i rækkefølge overraskende hurtigt, måske fordi det føltes som at synge et børnerim. Det virkede imidlertid svært for dem at forstå, at symbolet for "7" var "na".

I det mindste i Kumon kommer tidspunktet for at forstå bogstaver som symboler tidligere for tal end for hiragana. Japansk har allerede sætninger med tre ord, men i stedet for at læse hiragana er nuancen ved at læse sætninger højt sammen med forældrene stærkere. Og tal findes mange steder i hverdagen, så der er mange muligheder for, at børnene kan se dem og prøve at læse dem.

Lær dit barn så vidt muligt, hvilket symbol der er hvilket tal på det rigtige tidspunkt, når det er interesseret i det. Det kan godt være, at de tager fejl snesevis eller hundredevis af gange, men hvis du lærer dem det gentagne gange, vil du efterhånden se resultater.

Nu er vi kommet ud over etcifrede tal og beskæftiger os med flere tal op til omkring 30, og når de først er kommet over 10, er deres forståelse så meget lettere, end den var før.

Undervisning i ikke-kognitive færdigheder udvidet ved at genkende tal

Når børn er i stand til at regne, øges antallet af begreber, de kan håndtere, betydeligt.

I dagligdags samtaler udvider det at kunne håndtere tal i høj grad samtalens omfang. Hvor mange mellemmåltider spiser du, hvor mange gange gør du det, hvad tid på dagen er det? Det er alle begreber, der er relevante i hverdagen, og du kan arbejde på at hjælpe dem med at forstå dem, selv om de ikke forstår dig.

Det samme kan også siges i undervisningen i forbindelse med folkeskolens optagelsesprøver. Børnene kunne gå videre end blot at kunne lave tælleproblemer til at spille spil som backgammon og kortspil og arbejde på deres korttidshukommelse ud fra "hvor mange xxx".

Jo yngre barnet er, jo vigtigere bliver det at udvikle ikke-kognitive færdigheder. Det skyldes, at viden i sig selv ikke er nyttig før langt senere i livet. Træning af talbegreber spiller en stor rolle i træningen af ikke-kognitive færdigheder.

Forældrene ønsker ikke, at deres børn ikke bryder sig om at studere

Som voksne er det let at få et dårligt billede af at studere, men børn er lige så interesserede i Kumon som i enhver anden form for leg. I bund og grund er det sjovt at vide noget, de ikke ved, og den konkurrence og det gruppepres, der følger med, fører sandsynligvis til et mønster, hvor de ikke bryder sig om at studere. Så de fleste børn, der er nye til at lære, bryder sig ikke så meget om at lære, selv om deres interesse kan være stærk eller svag.

I børnehaver og vuggestuer er børnene heller ikke begyndt at studere for alvor endnu, så de faktorer, der får dem til ikke at kunne lide at studere, er mindre tilbøjelige til at dukke op. Derfor er det forældrene, der mest sandsynligt er årsag til barnets modvilje mod at studere på dette tidspunkt.

Det kræver imidlertid tålmodighed fra forældrenes side at få de små børn til at gå til Kumon. Jeg har ikke selv et job, der kræver mange overarbejdstimer, og jeg tror, at jeg har flere ressourcer at bruge på mine børn, men jeg synes, at det er ret svært at få dem til at lave Kumon hver dag. Det vil helt sikkert være nødvendigt at fordele byrden i familien. Derhjemme deler jeg ansvaret for at aflevere og hente børnene og studere hjemme med min mand og kone.

Konklusion.

Jeg har indset, at det er aritmetik, der har størst sandsynlighed for at være effektiv på kort sigt. Det gælder også i den tidlige barndom, og selv efter at de er blevet lidt ældre, synes jeg, at det er en meget klar fordel ved Kumon, at de kan regne hurtigere.

Jeg tror dog, at det er det japanske sprog, der viser en langsigtet effekt. Jeg mener, at det at kunne læse sætninger hurtigt og præcist er en fordel for livet, ikke kun til optagelsesprøver.

Jeg håber, at jeg fortsat vil arbejde med Kumon i fremtiden.

QooQ